חשבתם על החלפת מטבח במחיר למשתכן? מהו מטבח קבלן סטנדרטי במסגרת תכנית מחיר למשתכן? האם ניתן לוותר עליו ומה שווי הזיכוי שתקבלו מהקבלן? ומה הן הדרכים לתכנון נכון של מטבח חדש ואיך מעצבים אותו בקלות ובחיסכון כלכלי?
אחרי שחתמתם על החוזה ואתם עסוקים במחשבה על לקיחת המשכנתא, בסידורים כלליים וכלכליים כדאי שתתחילו לחשוב אם אתם מעוניינים בהחלפת מטבח במחיר למשתכן? איך אתם מעוניינים לעצב ולשדרג את ביתכם החדש.
אחד החללים החשובים ביותר בבית הינו המטבח, שם מתרחשת פעילות יומיומית של בני הבית, הוא זקוק לתחזוקה שוטפת, לחומרים עמידים ולשמירה על ניקיון ולכן חשוב להקפיד בעיצובו על פרקטיות, פונקציונליות וכמובן מרחב נעים שיזמין להנות מהבישולים והקינוחים הנהדרים שלכם.
בשונה מהאפשרויות שקיימות ברכישת דירה מקבלן בשוק החופשי, ברוב הפרוייקטים של תכנית מחיר למשתכן לא ניתן לשדרג בתוספת תשלום מטבח בהסכם מול הקבלן וטרם מסירת הדירה. כלומר, במסגרת מחיר למשתכן תוכלו לבצע שינויים בעצמכם בדירה ובמטבח רק לאחר קבלת טופס 4 ומסירת הדירה באופן רשמי. מה שכן, באפשרותכם להחליט האם אתם מעוניינים לוותר על המטבח הסטנדרטי של הקבלן או להשאירו.
בכתבה הבאה נעזור לכם להחליט האם להשאיר את המטבח הסטנדרטי או להחליפו בשדרוג מלא או חלקי, בהתאם לצרכים ולתקציב העומד לרשותכם.
אם כבר החלטתם להשאיר את המטבח של הקבלן, ואתם רוצים טיפים כיצד לשדרג אותו – עברו לכתבה שלי בנושא.
המטבח במחיר למשתכן שתקבלו מהקבלן הוא מטבח סטנדרטי. משרד הבינוי והשיכון פרסם מספר מפרטים טכניים הכוללים את ההנחיות המחייבות את הקבלנים בבניית פרויקט בתכנית מחיר למשתכן. ממליצה לכם לבדוק בחוברת המכרז שבו זכה הקבלן שלכם, איזה מפרט חל על הפרויקט שלכם, וכך לדעת מה בדיוק הקבלן מחוייב לספק לכם.
באתר משרד הבינוי והשיכון ניתן למצוא ארבעה מפרטים שפורסמו בין השנים 2015-2017 (גרסאות 2א', 8, 10 ו-12), בהם נקבע כי האורך המינימלי של ארונות המטבח יהיה בין 3.5-6 מ״ר, בהתאם למספר החדרים בדירה ובהתאם לקביעת המפרטים.
כדי לדעת מהו המפרט הטכני שחל על הפרוייקט שלכם עליכם לברר מהו מועד זכיית הקבלן במכרז לבנייה של הפרויקט הספציפי שלכם. המפרט הרלוונטי אליכם, הוא המפרט שפורסם לפני מועד פרסום המכרז לבניית הפרויקט שלכם במכרז של המדינה ואשר נקבע במכרז של הקבלן כי זהו המפרט המחייב (ניתן למצוא את תוצאות המכרזים וחוברות המכרזים והעדכונים אליהן באתר רשות מקרקעי ישראל).
אלו מועדי פרסום ארבע המפרטים שתמצאו באתר של משרד הבינוי והשיכון כיום (למעבר לעמוד הרלוונטי באתר משרד הבינוי והשיכון לחצו כאן):
מפרט מספר א2 שפורסם בדצמבר 2015.
מפרט מספר 8 שפורסם בפברואר 2015.
מפרט מספר 10 שפורסם בדצמבר 2016.
מפרט מספר 12 שפורסם בדצמבר 2017.
מכיוון שלא תמיד זה פשוט לאתר את הנתונים האלו, ואם לא הצלחתם לברר לבד מה המפרט שחל עליכם, אפשר לברר מהו המפרט הרלוונטי גם בשתי דרכים אחרות: לשאול את הקבלן – הקבלן אמור לדעת לאיזה מפרט הוא מחויב, ובדרך כלל יספק לכם את המידע הזה בלי בעיה.
במידה ואתם לא מקבלים תשובה ברורה מהקבלן או שאתם לא סומכים עליה – תוכלו לפנות לאחת משתי חברות הבקרה של משרד הבינוי והשיכון (זו שרלוונטית לפרויקט שלכם), ולברר מולה איזה מהמפרטים חל על הקבלן (בד"כ לחברות הבקרה לוקח זמן להשיב לפניות ולעיתים יש חשיבות לקבלת תשובות מוסמכות).
המפרט הישן, מפרט מספר 2א' קובע כי: דירות 2-2.5 חדרים – יקבלו מטבח בשטח כולל של 3.5 מטר אורך. דירות 3 חדרים ומעלה – יקבלו מטבח בשטח כולל של 4.5 מטר אורך.
מפרטים מספר 8, מספר 10 ומספר 12 החדשים יותר קובעים כי: דירות 3 ו- 4 חדרים – יקבלו מטבח בשטח כולל של 5 מטר אורך. דירות שיש בהן למעלה מ-4.5 חדרים – יקבלו מטבח בשטח כולל של 6 מטר אורך.
מדובר על שטח קטן שלחלקנו לא יספק את המרחב והפעילות הענפה עבור משפחה עם מספר ילדים ולכן אני ממליצה במקרים מסוימים לוותר על המטבח הבסיסי שהקבלן מעניק ולרכוש מטבח במחיר למשתכן שהוא משודרג ויתאים יותר לאופי הדיירים בבית, יהיה נוח לתפעול, נעים לעין ולא עמוס מידי. לטיפים בנושא מקומות אחסון כנסו לכתבה בנושא שדרוג מטבח קבלן סטנדרטי במחיר למשתכן.
על פי כל ארבעת המפרטים שפרסם משרד הבינוי והשיכון, שטח המטבח יכלול ארון תחתון הכולל דלתות, מגירות, מדפים, תושבות לכיור תחתון, פתח המתאים להתקנה של כיור אחד ופתח לכיריים מובנות. כמו כן, יכלול נקודת גז לבישול ונקודת חשמל להצתה והכנה למדיח כלים.
על פי המפרטים המוקדמים שפרסם משרד הבינוי והשיכון, ניתן לוותר על המטבח הסטנדרטי שנמסר מהקבלן ולקבל זיכוי כספי שיהיה בתאם לשיקול דעתו של הקבלן, זאת בהתאם למה שסוכם מולו במעמד המשא ומתן וחתימה על הסכם המכר, זיכוי שהסתכם לרוב באלפי שקלים בודדים. כמו כן, ניתן לפי מפרטים אלו לוותר על מטבח קבלן במלואו ולא רק חלקים ממנו (אלא אם הקבלן הסכים לתנאים אחרים).
מפרט מספר 12 שפרסם משרד הבינוי והשיכון קובע הוראות חדשות לגבי ויתור על מטבח קבלן וקובע כי רוכש הדירה יהיה רשאי לוותר על פריטים מבין הפריטים הכלולים במפרט המחייב ללא תמורה או זיכוי כספי. עם זאת, מוסיף משרד השיכון והבינוי וקובע כי על פריטים מסוימים כן יוכלו זוכי הפרויקט לוותר ולקבל זיכוי כספי. בין הפריטים בגינם ניתן להזדכות מוגדר גם המטבח.
כלומר, תוכלו לוותר על ארון מטבח שכולל את ארון המטבח עצמו, משטח העבודה, חיפוי בגובה 60 ס"מ לכל אורך משטח העבודה , סוללה למים חמים וקרים וכיור מטבח, הכול כמוגדר במפרט, ולקבל זיכוי כספי של 1,000 ש״ח עבור כל מטר. בנוסף, על כל ברז שתחליטו לוותר תקבלו זיכוי כספי של 200 ש״ח.
על פי המפרט, ויתור על מטבח במחיר למשתכן ייעשה ביוזמתו של הרוכש בכתב ובהודעה מראש. המפרט המחייב מדגיש כי חל איסור על הקבלן ליזום, להתנות או לחייב את הדיירים או חלק מהם ויתור על פריט כלשהו בתמורה לזיכוי כספי או כל תמורה אחרת (החלפה וכדומה) כמו גם ללא תמורה כלל.
המלצה חמה שלי היא לבחון בהתאם לצרכים שלכם, האם כדאי לכם להשאיר את המטבח הסטנדרטי של הקבלן ובמידת הצורך להוסיף לו שדרוגים או שמא כדאי לכם לוותר על המטבח מראש, לקבל זיכוי כספי ולהתקין מטבח באופן עצמאי. על מנת לענות על הדילמה הזאת עלינו להבין את הצרכים שלנו ולתכנן באופן נכון וחכם את המטבח החדש שלנו.
אם החלטתם לוותר על המטבח של הקבלן, עכשיו הגיע החלק הקשה – לתכנן בצורה נכונה את המטבח החדש שלכם.
תכנון המטבח מורכב משני פרמטרים עיקריים – פונקציונליות ואסתטיקה. בחלק הבא אסביר מהם הנושאים החשובים אותם כדאי לקחת בחשבון בתכנון המטבח וכיצד לבחור את הסגנון שלכם, מבין המבחר העצום שקיים כיום בשוק.
כדי להרכיב את הסידור הפונקציונלי במטבח שלכם ולהחליט האם המטבח הסטנדרטי שהקבלן מציע מתאים לכם או שמא כדאי לכם לוותר עליו ולרכוש מטבח שמותאם לכם, הכינו רשימה הכוללת שלושה פרמטרים עיקריים: דיוק היקף העבודה, ספירת כלים ותדירות שטיפת כלים במטבח.
על מנת לדייק ולהדק את הצרכים שלכם במטבח חשוב שתשקפו לעצמכם את רמת היקף העבודה שלכם במטבח.
שאלו את עצמכם, האם אתם אנשים שאוהבים מאוד לבשל? האם עולים מהמטבח שלכם ריחות ניחוח של בישולים וטיגונים לפחות 3-4 פעמים בשבוע? אם כן, חשוב מאוד להתאים את תנאי הבישול והאפייה לתדירות השימוש הגבוהה וליצור סביבה אפקטיבית ונוחה, בעלת משטחי עבודה נוחים ורחבים.
במידה והמטבח שלכם מייצר בעיקר כריכים ואוכל קל, הצורך משתנה. האם אתם חובבי אפייה והתנור שלכם עובד שעות נוספות? כדאי לחשוב על משטח נוח לרידוד הבצק והכנת העוגיות.
תכנון מופקד ונכון יקצר וייעל את זמן הפעילות וישמור על סביבת עבודה אפקטיבית והוא פקטור חשוב ששווה להעמיק בו מחשבה. זכרו, המטבח נועד לשמש את הצרכים שלכם לכן אל תתפתו לעיצובים ודגמים מרשימים אך לא פונקציונאליים.
נכון, לא נעבור אחד אחד אבל כן נבצע הערכה של כלי המטבח שיש ברשותנו. לדוגמא, אם יש ברשותכם כמות גדולה של סירים ומחבתות כדאי לשקול להציב קרוסלה ולתלות עליה את כלים. קרוסלה היא למעשה מתקן תלייה חיצוני התלוי מן התקרה, עליו ניתן לתלות כלים גדולים. באמצעותו נוכל לחסוך מקום בארונות ולשדרג את נראות המטבח שלנו מבחינה עיצובית.
כמות גדולה של כוסות וספלים נאחסן במגירות. האם יש לכם מערכת סכו"ם אחת או יותר? סט צלחות אחד לשימוש יום יומי ואחד נוסף לאירוח? סט כלים נוסף לפסח? כלים חלביים ובשריים נפרדים?
דרך השאלות האלה ובחינת התשובות נוכל לדייק את הצרכים שלנו ולהבין כמה ארונות נצטרך ובאיזה גדלים, כמה מגירות לכוסות וסכו"ם, כמה מקומות אחסון לכלים גדולים או כלי אירוח שאינם בשימוש יומיומי ובכמה מכשירי חשמל אתם משתמשים בעבודת המטבח וזקוקים לאחסון נגיש ונוח לשליפה לדוגמא: מיקסר, טוסטר, מכונת מיצים, מעבד מזון.
כמה פעמים ביום אנחנו שוטפים כלים? האם כל הכלים נשטפים במדיח או שחלקם נשטפים ידנית? אם אתם שוטפים כלים או מפנים למדיח לפחות פעמיים ביום, יש לכם מטבח פעיל שמצריך התייחסות ותכנון לעבודה נוחה.
לעומת זאת, אם כמות הכלים שמצטברת לכם מינימלית ואת רוב הארוחות שלכם אתם אוכלים בחוץ או בעבודה, ייתכן כי ניתן בשלב זה להסתפק במטבח של הקבלן.
כל השאלות האלו, יעזרו לכם להבין מהם הפונקציות שאתם רוצים שהמטבח שלכם יבצע, חשוב מאוד שהתכנון של המטבח שלכם יתאים לפונקציות שחשובות לכם. אחרת, כל כניסה למטבח תהיה מתסכלת מאוד.
אחרי שתכננו את המטבח מבחינה פונקציונאלית, עכשיו אנחנו גם צריכים שהוא יהיו מעוצב וייראה טוב.
כדי להבין איך אתם רוצים שייראה המטבח החדש העתידי שלכם. שאלו את עצמכם מה אתם הכי אוהבים, ולאיזה סגנון אתם הכי מתחברים. השאיפה הינה לעצב את המטבח בהתאמה לשאר האזורים הציבוריים בבית (סלון ופינת האוכל).
המגוון עצום והבחירה יכולים להיות מבלבלים, האם אנחנו מתחברים לסגנון כפרי או מודרני? נורדי, נורווגי? האם אתם אנשים המעדיפים ארונות מסוג קלפה השומרות את הכלים סגורים בארונות או דווקא אוהבים את הסגנון הפתוח שמוסיף מימד עיצובי למטבח?
כדי לברר לעצמכם את הסגנון ולקבל כיוון, ממליצה להיכנס לאתרי עיצוב והשראה כמו "פינטרסט" Pinterest או האוס (House) ולבחור לעצמכם מספר תמונות של עיצובים שאהבתם וליצור לעצמכם תמונה כללית של הרצונות והצרכים שלכם.
כך תקלו על תכנון בחירת הרהיטים, בחירת הצבעים והאבזור (אקססוריז) לעיצוב. אם חשבתם לפנות לאיש מקצוע, תכנון מדויק של שני הפרמטרים יכוון וידייק סגנונכם בעיניי המעצב או האדריכל שתבחרו לליווי הפרויקט הזה, לשביעות רצונכם ולהגשמת המטבח עליו חלמתם.
מזכירה שהפרמטר של האסתיקה לא יכול לבוא על חשבון הפונקציונאליות, לכן גם אם אתם מרגישים שמצאתם את הסגנון האהוב עליכם לעיצוב, הקפידו שהוא יהיה נוח ושימושי לצרכים היומיומיים שלכם.
ארבעת המפרטים של תכנית מחיר למשתכן קובעים כי גוף הארון ומדפים יהיו מעץ מסוג סנדוויץ', גב הארון יהיה מעץ דיקט ושאר חלקי הארון יהיו עשויים סנדוויץ' /MDF.
שימו לב ששכבות העץ מחומרים אלו עלולים להתעוות בשל שינויי מזג האוויר לאורך השנים. לכן, בתכנון המטבח החדש שלכם, אני מציעה לתכנן ולשדרג לחומרים עמידים יותר.
כבעלי נכס (כן, כן אתם), תוכלו להחליט כמה להשקיע בדירה וחשוב שתדעו כי קיים מנעד רחב של היצע חומרים לעיצוב. כשתגיעו לחנות או לנגר, מולם תבצעו הזמנה אישית, תוכלו לבחור את סוג העיצוב על פי טעמכם ולפי התקציב שייעדתם למטרה זאת.
שלושת החומרים המוכרים והנמכרים ביותר הם פורמייקה, פולימר וצבע בתנור חומרים אלו שונים במהותם, ועלותם שונה ומדורגת לפניכם בהתאמה לסדר הצגתם (מהזול ליקר):
הפורמייקה היא בעצם ציפוי המודבק בדבק מיוחד ועמיד על גבי העץ ומתאימה לארונות מטבח. היא מוכרת לרבים מאתנו כחומר גלם בסיסי, אך ייצור התעשייה שלה התפתח במהלך השנים וכיום ניתן להשיגה במנעד רחב מאוד של צבעים וטקסטורות (עץ טבעי, מט או מבריק, צורות גאומטריות או פסיפס). הפורמייקה מופיעה במפרטי משרד הבינוי והשיכון כחומר גלם לארונות המטבח בדירות מחיר למשתכן אך מוצעת לרוכשים בגרסתה הפשוטה ביותר.
הפורמייקה פרקטית מאוד ומתאימה לבתים בהם ישנה פעילות רבה במטבח, דוגמת משפחה עם ילדים קטנים (קהל יעד רחב של שוכרי דירות).
היא פשוטה לניקוי ועל כן עמידה ונשמרת לאורך שנים, ומשרה אווירה בעלת קו נקי ואסתטי במטבח שלכם. לעומת שאר האופציות, נחשבת זולה ומתאימה גם לתקציב כלכלי מוגבל של זוגות צעירים בתחילת דרכם.
יתרון בולט נוסף של הפורמייקה הוא האפשרות לשינוי, תיקון או החלפה בקלות וביעילות במידת הצורך. כך הרווחתם שיקול כלכלי משתלם, פרקטיות וסטייל בבחירה אחת.
הפולימר (pvc), גם הוא חומר פלסטי המודבק על גבי העץ באמצעות וואקום. למינציה זו משווה לו מראה אחיד ללא הבדל ורווח בין הדלתות לקאנט, בניגוד לפורמייקה.
הפולימר מגיע גם הוא במגוון צבעים וטקסטורות והוא מתאים למטבחים כפריים או מודרניים. כמו כן, ניתן לשלב בו ידיות אינטגרליות. אחוז הברק שלו גבוה יותר משל הפורמייקה. הוא קל לניקוי ועמיד בפני כתמים. אם להשוות אותו לפורמייקה, פולימר הוא קצת יותר יקר ממנה ופחות עמיד, אך עלותו עדיין נחשבת זולה ונגישה לעומת חומרים אחרים.
טכניקת צביעה מתקדמת וייחודית המביאה לתוצאה אחידה, ללא פגמים או חריצים. המראה שלה חלק ומדויק. טכניקת צבע בתנור מצריכה צביעה בחדר צבע מיוחד ליצירת מרקם אטום, עמיד ואחיד של צבע. צבע בתנור משמש גם לשיפוץ ותיקון הנראות של רהיטים ישנים הקיימים בבית. עלותו יקרה יותר מהפורמייקה אך נחשבת ממוצעת ביחס לאופציות הקיימות בשוק.
כדי שתוכלו לקבל החלטה האם אתם מוותרים על המטבח הסטנדרטי שהקבלן מחוייב לתת לכם, או שאתם מחליטים דווקא להישאר איתו, אני ממליצה כי תעברו בעיון על המפרט המחייב שחל על הפרויקט שלכם. תלמדו אותו, תבינו מה הצרכים שלכם והאם הוא עונה אליהם.
אם החלטתם לוותר על המטבח הסטנדרטי תוכלו לתכנן את המטבח החדש שלכם בצורה מיטבית, יעילה ונעימה בכמה פעולות מקדימות פשוטות. הסוד הוא לשקף לעצמנו את הצרכים והדרישות שלנו על מנת להתאים את המטבח לאורח חיינו. בעזרת תכנון מקדים, חשיבה על הפרטים והוספת צבע וחום נוכל להפוך את המטבח שלנו למקום משפחתי, יעיל ומאורגן, לטיפים נוספים ורעיונות לשדרוג פרקטי ועיצובי למטבח.
אין כל סיבה שלא נקבל הטבות והנחות משמעותיות מספקים ונותני שירותים, ושלא ננצל את הכוח הצרכני שלנו בכדי לקנות ביחד מוצרים ושירותים במחירים שפויים יותר.
מסקר צרכני דירות מגורים שערכנו לאחרונה גילינו שרבים מרוכשי הדירות היו שמחים לקבל הטבות, שירותים ומידע שמותאם לצרכים המאפיינים את הרכישה האישית שלהם.
אנחנו פה כדי לתפור את החליפה המדויקת ביותר עבורכם!
התכנים לחברי האיגוד מתעדכנים באופן שוטף
הצטרפו אלינו בחינם והישארו מעודכנים