הגעתם לשלב בחירת הדירה במחיר למשתכן? יש לכם רק 45 דקות לבחור דירה? הכנו לכם סדרת כתבות בנושא. בתכניות הבנייה נמצא דרכים שונות לחלוקת הדירות. איזה חלוקה עדיף לבחור? למה חשוב לשים לב בחדרי הדירה, המקלחת והאמבטיה? ואיזה יתרונות וחסרונות יש לבניה מודרנית של מטבח פתוח? כתבה שנייה מתוך שלוש כתבות על הפרמטרים החשובים בבחירת דירה בתכנית מחיר למשתכן.
אחרי שבחנו את הפרמטרים הבסיסיים בבחירת דירה במחיר למשתכן הכוללים את כיווני האוויר, חלוקת הדירה וקומות הבניין בכתבה הקודמת בסדרה נעבור לפרמטרים החשובים בדירה עצמה. בתכנית הבנייה שתימסר לכם מקבלן הפרויקט במחיר למשתכן תוכלו לראות כי קיימים תכנונים שונים לחלוקה הפנימית של הדירות.
ריכזתי עבורכם כמה נקודות שכדאי לשים לב אליהן בעת ההערכות לפגישת בחירת הדירה – המלצות לבחירה נכונה, יתרונות וחסרונות של חלוקות שונות ועוד. כמו כן, צירפתי עבורכם כמה טיפים לפתרון סוגיות נפוצות לאיכות חיים טובה יותר וניצול שטח המחייה בדרך מיטבית.
שימו לב שחלק מהמידע המפורט לקוח מהמפרטים של משרד הבינוי והשיכון. מפרטים אלו משתנים מעת לעת. ויש לבחון כל פרויקט וזוכה באופן פרטני, לכן, אני מציע לכם לפתוח את המפרט הספציפי שחל על הפרויקט שלכם, לקרוא אותו ביחד עם הוראות המכרז שהקבלן זכה בו, וככה תדעו הכי טוב מה מגיע לכם ומה לא, אילו הוראות חלות עליכם ואילו לא.
בזמן ההכנה לפגישת בחירת דירה (מוזמנים לקרוא את הכתבה בנושא) מומלץ מאוד לבחון את צורת החדרים ולהבין את האפשרויות הקיימות. לכל מבנה חדר יש את היתרונות והחסרונות שלו.
בפרויקטים רבים צורת החדרים באותו הפרויקט זהה מדירה לדירה, אך לא בכולם. לכן כדאי לבחון את ההבדלים במידה והם קיימים. ככל שצורת החדר מתקרבת בצורתה למרובע, מדובר ללא ספק בצורה יותר מוצלחת, קל יותר לחלק את המרחב למטרות שונות ולהתאים רהיטים בחלל. לעומת זאת, חדר הבנוי בצורה ארוכה וצרה ידרוש מחשבה ועיצוב מיוחד על מנת לנצל את השטחים בצורה היעילה והפרקטית ביותר.
לעיתים נראה בפרויקטים השונים, חדרים שאחד מהקירות שלהם לא מקביל לקיר שממול או אפילו מעוגל. אם מדובר על סלון או שטח יחסית גדול, זה לא נורא ואפילו יש מקום לעיצוב מעניין. אך קחו בחשבון שבחדר שינה קטן תצטרכו לחשוב על פתרון, לכן אולי כדאי להימנע מבחירת דירה כזו.
תקנות התכנון והבניה קובעות, כי שטחו המינימלי של חדר בדירה של שני חדרים ומעלה, יהיה 8 מ"ר. על פי התקן, על חדר אחד מבין חדרי הדירה להיות בשטח של מעל 12 מ"ר, כאשר רוחבו המינימלי של חדר העומד לפי התקן, יהיה 2.60 מ״ר נטו לפחות. חדר שאינו עומד בתנאים הכתובים לעיל, ייחשב בספירת החדרים כחצי חדר.
שטחם הכולל של החלונות בחדר מגורים לא יפחת מ-8% משטח רצפת החדר. הגובה המינימלי של התקרה בחדר הנועד למטרה עיקרית ושלא נקבעה לגביו הוראה מיוחדת, חייב על פי התקן להיות בגובה 2.50 מטר לפחות. תקנות אלו נכונות ומחייבות גם בבנייה בפרויקטים במסגרת תכנית מחיר למשתכן, זאת במידה ולא צויין במפורש במפרטים שפורסמו על ידי משרד הבינוי והשיכון, כי ישנה חובה לבנות חדרים גדולים יותר.
על פי תקנות התכנון והבניה נקבע כי שטחו של חדר הרחצה יהיה 2.5 מ"ר לפחות. חדר השירותים יבנה בשטח מינימלי של 1.1 מ"ר.
שטחו של ממ"ד תקני סטנדרטי, הוא 9 מ"ר נטו ומשלב מערכת מיגון לאוורור וסינון אב"כ.
מסדרון המשמש כניסה ראשית לדירה חייב להיות לפחות ברוחב 1.0 מטר. כל מסדרון אחר בדירה חייב על פי התקן להיות ברוחב 0.9 מטר לפחות.
מפרט מספר 12 שפרסם משרד הבינוי והשיכון בתכנית מחיר למשתכן, שנכנס לתוקף לאחרונה ונכון רק למכרזי הקבלנים האחרונים, מעדכן הוראות מפורטות לגבי שטח החדרים המותרים לבנייה. כך לדוגמא נקבע שם כי שטחה של יחידת הורים לא יפחת מ- 11 מ"ר, שטח חדר רגיל לא יפחת מ – 9 מ"ר, שטח הסלון ופינת האוכל לא יפחתו מ – 20 מ"ר בדירת 3-3.5 חדרים, 21 מ"ר בדירת 4 או 4.5 חדרים, 22 מ"ר בדירת 5 או 5.5 חדרים, 23 מ"ר בדירת 6 חדרים.
שימו לב שהוראות אלו לא תקפות למפרטים קודמים, ולכן תבדקו היטב איזה מפרט חל עליכם.
לחדרי הרחצה והשירותים ישנם תקנים ברורים המפורסמים במפרטים המחייבים המופיעים באתר משרד הבינוי והשיכון.
בדקו בדיוק איזה מפרט חל עליכם, ומה הם הדברים המינימליים שאתם צריכים לקבל. לפי חלק מהמפרטים מגיע לכם:
יכללו חדר מקלחת אחד הכולל מקלחת, אסלה וכיור רחצה.
יכללו, חדר שירותים אחד הכולל אסלה. שימו לב שבדירות 3.5 חדר השירותים יכלול גם כיור קטן שטיפת ידיים. חדר אמבטיה הכולל אמבטיה וכיור רחצה, ללא אסלה. מפרט מספר 12 מעדכן תוספת אסלה בחדר האמבטיה. שימו לב כי בדירות 3.5 חדר האמבטיה יכלול גם אסלה.
יכללו, חדר מקלחת הכולל מקלחת, אסלה וכיור רחצה. בנוסף, חדר אמבטיה הכולל אמבטיה, אסלה וכיור רחצה. ישנם פרויקטים בהם חדר האמבטיה נמצא בצמוד לחדר השינה של ההורים. כלומר, לשאר החדרים בדירה יש גישה למקלחת ולא לאמבטיה. למרות שיש משהו רומנטי באמבטיה בחדר ההורים, עדיף בתקופה שבה מגדלים ילדים כי האמבטיה תהיה קרובה לחדרי הילדים ולא ביחידת ההורים.
יכללו חדר מקלחת הכולל מקלחת, אסלה וכיור. חדר אמבטיה הכולל אמבטיה, כיור ואסלה. חדר שירותים הכולל אסלה וכיור שטיפת ידיים.
השאיפה שלנו היא כי האלמנט הראשון שנראה כאשר אנחנו נכנסים לחדר יהיה אסתטי. לכן, אם עומדות בפניכם אפשרויות בחירה, עדיף כי מול הכניסה לחדר הרחצה, האמבטיה או השירותים יוצב כיור עם מראה. העדיפות השנייה היא כי מקלחון בכניסה לחדר. האפשרות הכי פחות מועדפת ואסתטית לטעמי, היא אסלה בכניסה לחדר.
במידה ויש לכם אפשרות בחירה כמובן, למרות שמקלחון עגול עשוי להראות יפה יותר מבחינה עיצובית, אני ממליץ ללכת על מקלחון מרובע, כיוון שהוא מרווח יותר. אני כותב דעתי מנקודת מבט של מהנדס ולא מנקודת מבט אדריכלית או של מעצב פנים, ובנושאים האלו יש לכל אחד יש העדפות אחרות.
חלק מהמפרטים שפרסם משרד הבינוי והשיכון, מחייבים התקנה בחלק התחתון של דלתות הפנים מסגרת עמידה למים (גודל המסגרת משתנה בין המפרטים ומומלץ לבדוק מה חל עליכם). לעיתים, עקב צפיפות בחלוקה הפנימית של הדירה, אדריכלי הפרויקט מתכננים דלת הזזה בחדרי השירותים או הרחצה. יש לקחת בחשבון שדלת הזזה אינה אטומה לחלוטין ואפילו לעיתים מעט מרעישה בעת הגרירה, לעומת דלת בפתיחה הרגילה. רעש הגרירה יכול להיות משמעותי אם הדלת נמצאת קרוב לחדרי הילדים.
על פי חלק מהמפרטים של משרד הבינוי והשיכון, בחדר המקלחת והאמבטיה יותקנו חיפויי קירות מקרמיקה עד גובה קו משקוף הדלת. מעל החיפוי ועד התקרה יהיה טיח + צבע אקרילי. בחדרי השירותים יותקנו חיפויי קרמיקה עד גובה של 1.5 מטר. מעל החיפוי ועד התקרה – טיח + צבע אקרילי. אני ממליץ לבחור צבעים בהירים התורמים לתחושת ניקיון וסדר.
בשנים האחרונות קבלנים מעדיפים לחבר את המטבח עם חדר המגורים (הסלון), כך שהם יהיו באותו החלל. העדפה זו מביאה לחיסכון בשטח ויצירת תחושה של סלון יותר גדול.
לצערנו הרב זוהי רק תחושה, ישנם מצבים בהם הכניסה לדירה נעשית דרך המטבח וחסרון זה ברור. רצוי מאוד כי במטבח הדירה יהיה חלון שפונה החוצה, אלמנט התורם מאוד לתאורה ולאוורור. חוץ מזה הרבה יותר נעים לעשות כלים מול החלון. מוזמנים לקרוא על טיפים לשדרוג המטבח הסטנדרטי בכתבה בנושא.
יתרונות המטבח הפתוח
מתאים לדירות יחסית קטנות, מעניק הרגשה של פתיחות ומודרניות, מאפשר להשגיח על הילדים המשחקים בסלון בזמן הבישול ותורם לתחושת משפחתיות.
ריחות הבישול יגיעו לכל חדרי הבית, נצטרך לעצב את המטבח בהתאמה לסלון, פחות קירות בסלון ובמטבח יגרמו לעיתים למחסור במקומות ופתרונות אחסון (ארונות או מדפים) וצורך בהקפדה על ניקיון המטבח.
כשאנחנו מבשלים במטבח בימי השיא של עונות החורף והקיץ, בזמן שהמזגן דולק שעות רבות, ייתכנו מצבים בהם ריחות הבישול עוטפים את מרחב הבית, ריחות ואדים ממלאים אותו מה שיוצר תחושה פחות נעימה.
פתרון המסייע לנו במצב זה הוא התקנה של קולט אדים במטבח. קולט אדים גם ימנע סתימות בפילטר של המזגן ואת התקלות שכרוכות בכך. אני ממליץ בחום על קולט אדים הפולט אוויר ישירות החוצה. אם יש לכם אפשרות לרכוש אחד כזה, עשו זאת.
כבר בשלב בחירת הדירה כדאי לחשוב ולתכנן כיצד יראה המטבח שלכם.
חלק מהמפרטים הטכניים של תכנית מחיר למשתכן קובעים לגבי אוורור מכני במטבח כי במטבחים ללא אוורור ישיר לקיר חוץ, לרבות במטבחים הפונים למרפסת שירות גם אם אינה סגורה בתריס ו/או בחלון, יש להתקין צינור מצויד במאוורר מכני עד לקיר חוץ.
מפרט מספר 12 מעדכן כי במטבחי דירות תכנית מחיר למשתכן יותקן חלון אחד לפחות הנפתח ופונה אל אוויר החוץ או למרפסת. אוורור מכני לא ייחשב כמענה ו/או כתחליף לחלון כזה.
שטח חלונות המטבח לא יפחת מ5% משטח הרצפה של מטבח.
תכניות הבנייה בתכנית מחיר למשתכן (וגם בשוק החופשי) משתנות בין דירה לדירה גם אם הן נמצאות באותו בניין. שקלו את האפשרויות הקיימות לבחירת דירה נכונה בפרוייקט שלכם, לחלוקת חדרי הדירה, מיקום חדרי הרחצה והאמבטיות ודרך בחירה מודעת, בחרו את האפשרות העדיפה עליכם ביותר בהתאם לצרכים האישיים והמשפחתיים והיכולות הכלכליות שלכם.
כנסו לכתבה השלישית והאחרונה בנושא בחירת הדירה שלכם במחיר למשתכן כדי להגיע מוכנים לפגישה בחירת הדירה שלכם!
בהצלחה!
אין כל סיבה שלא נקבל הטבות והנחות משמעותיות מספקים ונותני שירותים, ושלא ננצל את הכוח הצרכני שלנו בכדי לקנות ביחד מוצרים ושירותים במחירים שפויים יותר.
מסקר צרכני דירות מגורים שערכנו לאחרונה גילינו שרבים מרוכשי הדירות היו שמחים לקבל הטבות, שירותים ומידע שמותאם לצרכים המאפיינים את הרכישה האישית שלהם.
אנחנו פה כדי לתפור את החליפה המדויקת ביותר עבורכם!
התכנים לחברי האיגוד מתעדכנים באופן שוטף
הצטרפו אלינו בחינם והישארו מעודכנים